Múzeum hračiek




Poslednú májovú sobotu, presne dva dni pred 1. júnom sme zbalili naše ratolesti a vypravili sme sa na výlet za malým dobrodružstvom.
Navigácia mala cieľ jasný - hrad MODRÝ KAMEŇ.

Ako lepšie potešiť deti pred ich sviatkom ako ich vziať na miesto kde sa nachádzajú drobnosti, ktoré robia ich detstvo zábavným a pestrým, ich fantázií dávajú nové rozmery a neraz potrápia ich mozgové závity pri náročných stavebných alebo opravárskych prácach či dokonca menších vizuálnych vylepšeniach :)
Ak už máte tušáka,tak áno nemýlite sa, nehovorím o ničom inom ako o hračkách, pre nás hlavný zdroj neporiadku, pravidelnom spôsobení menšej bolesti pri zakopnutí alebo pristúpení na povalujúcu sa lego kocku, ale na druhej strane častokrát situáciu zachraňujúce drobnosti bez ktorých si ani my dospelí nevieme predstaviť fungovanie s deťmi.

Prišli sme polhodinu pred najbližším vstupom ale vôbec to neprekážalo, pohotová pani nám hneď ponúkla miestnosť na štýl detského kútika kde sme mohli zamestnať naše neposedné šidlá.
Popravde pri pohľade na mnohé hračky ma na chvíľu pochytila nostalgia, ktorá ma vrátila spätne o niekoľko rokov dozadu kedy som rovnaké vlastnila aj ja sama.


Po výklade v miestnej kaplnke, o vykopávkach a zubároch sme sa konečne dostali k najdôležitejšej časti kvôli ktorej sme sem cestu merali a tou boli hračky..Nie hocijaká hračky, reč je o hračkách s akými sa hrávali naše staré a prastaré mamy.. Hračky od drevených, cez kovové, dievčenské, chlapčenské až po bábky využívané v bábkoherectve.
Výklad nebol náročný čo sa týka dĺžky trvania, takže v pohode to bez menšej ujmy zvládol aj ten, na pohyb náročnejší člen v rodine, aj keď väčšinu času strávil ocinovi na rukách hlavne kvôli bezpečnosti výstavných exponátov a zachovania ich stavu pre ďalších návštevníkov, ktorými možno budete práve aj vy. :)

 

.....NA ZÁVER za dobré správanie odmena :)

Zuzana

No comments:

Post a Comment