Hontianska paráda - Hrušov




Každoročne sa v obci Hrušov, zväčša tak v druhej polovici augusta, koná festival Hontianska paráda. My sme ho už absolvovali, ak sa nemýlim, 3 alebo 4 krát.
Pre mňa je tento festival zoskupenie gastronomického a vizuálneho pôžitku.
Touto formou sa dáva návštevníkom do povedomia tradičná kultúra a tradícia Hontu.
Celá akcia je sprevádzaná zaujímavým programom.
Na niekoľkých stanovištiach si tak môžete názornými ukážkami pozrieť ručnú žatvu, pečenie chlebíka, mlátenie obilia či pálenie dreveného uhlia.
Uličky dediny sú zaplnené remeselníkmi, od drevorezbárov, výrobcov mydiel, krojov, cukrárov, výrobcov kožených výrobkov či iných okrasných dekorácií.
Aby ste neodišli hladní, ochutnať môžete tradičné jedlá ako skvelé párance, výborné lepníky, pampúšiky, kapustnicu, chlebík s masťou či guláš a bryndzové halušky.
Ja sa každý rok teším na vína značky Movino, ktoré každoročne prezentujú ochutnávku svojich lahôdok. Tento rok mi úplne učarovalo ich ružové s názvom Vášeň.
V amfiteátri sa konajú folklórne a iné vystúpenia na spestrenie programu.
Doposiaľ nám počasie vždy vyšlo, tento rok bolo dokonca až veľmi teplo.

Sofinka si dala tento rok záväzok, že chce kroj, tak sme obe obišli s krásnymi sukničkami od šikovnej krajčírky.
Adam tradične vybral niečo netradičné. Pri rozhodovaní sa medzi drevenými hračkami si vybral najväčšiu varechu. Že vraj na guľáš. Veď uvidíme, či na guľáš alebo na Sofiu, čas ukáže.

Každopádne budúci rok Vám určite pripomeniem termín, kedy sa tento festival bude konať a odporúčam Vám ho navštíviť, je to veľmi príjemný zážitok pre celú rodinu :)
PS : chalanov určite poteší výstava traktorov :D
Nebudem sa už viac rozpisovať a poďte sa radšej pozrieť na môj malý prierez z minulého a tohto ročníka.



















Zuzana

No comments:

Post a Comment