Spring holiday - Vysoké Tatry, Červený Kláštor, Hrad Stará Ľubovňa




Minulý rok som si dala také predsavzatie, že pokiaľ bude možnosť, budeme s deťmi navštevovať čo najviac Slovenských miest.
V lete sme začali s južnými a východnými časťami Slovenska a tí čo nás sledujete si určite pamätáte naše travel posty. (nespracovala som Košice, čo ma celkom mrzí lebo je to moja srdcovka, ale v júni sa tam chystám na 3 týždne kvôli foto kurzu, takže ja to ešte vychytám :) )
Tentokrát sme objavovali krásy severnej časti.

Vysoké Tatry a ich časti ako Hrebienok a Štrbské Pleso netreba veľmi predstavovať.
Tento krát sme navštívili na Hrebienku aj Tatranský Dóm, čo bol naozaj zmrazujúci zážitok nakoľko bolo vonku teplejšie ako vo vnútri.
Po prvý krát v živote som videla zamrznuté pleso v takom rozsahu, že sa po ňom dalo bez problémov a paniky (tej mojej) prechádzať.
Väčšinou sem chodíme v letných mesiacoch alebo ak sme aj v zime boli, tak sme ho v takomto skupenstve nezažili.






Červený kláštor
Založenie kláštora potvrdila roku 1319 spišská kapitula a roku 1320 dal súhlas na jeho postavenie kráľ Karol I. Róbert z Anjou.
Je to pôvodne gotický kartuziánsky kláštor, ležiaci v malebnom vyústení potoka Lipník do prielomu Dunajca v Pieninskom národnom parku v obci Červený Kláštor v okrese Kežmarok.

Určite mnoho z Vás pozná legendu o lietajúcom Cypriánovi, ktorý pôsobil v Červenom kláštore a bol azda najznámejším rehoľníkom. Vynikal predovšetkým v oblasti medicíny, alchýmie, farmácie a botaniky.
Najviac ho preslávil herbár, ktorý vytvoril v rokoch 1765 - 1771.
Rôzne bylinky sa pestujú dodnes a vyrábajú sa z nich čajíky, ktoré si môžete zakúpiť priamo v priestoroch kláštora.
Červený kláštor je rozhodne miesto, ktoré treba vidieť. Je v neuveriteľne krásnom a pokojnom prostredí hôr. Dokonalú scenériu umiestnenia dodávajú Pieniny a takzvané Tri Koruny.
Mostom cez rieku Dunajec sa dostanete na Poľskú stranu, kde je aj prístav pltí, takže aktivít či už na turistiku, spoznávanie alebo adrenalín je naozaj množstvo.














Hrad Stará Ľubovňa
Hrad týčiaci sa nad mesto Stará Ľubovňa je jedným z mála zachovalých a čiastočne zrekonštruovaných.
Dostupnosť je veľmi dobrá. Cesta od parkoviska nie je ďaleko, ani nejdete veľmi strmým kopcom. My sme boli akurát v čase keď hrad otvorený nebol ale vychutnali sme si aspoň výstup a výhľad od brány.
Hrad bol postavený ako hraničný na stráženie obchodných ciest do Poľska na prelome 13.-14. storočia.
Pod hradom sa nachádza skanzen Múzeum ľudovej architektúry.
Zhluk vidieckych domov v skanzene pripomína malebnú podhradskú osadu a dokumentuje vývoj ľudového staviteľstva v okolitej oblasti.
Sprístupňuje 25 zrubových drevených objektov pochádzajúcich z obdobia od prvej polovice 19. storočia do začiatku 1. tretiny 20. storočia.
Okrem roľníckych obytných domov približujúcich tradičnú kultúru bývania a hospodárenia do skanzenu umiestnili i sezónne hospodárske využívané objekty. Súčasťou expozície je napr. aj kováčska vyhňa, hájovňa, škola a vodný mlyn zo Sulína.
Najcennejším exponátom skanzenu je gréckokatolícky kostolík z Matysovej z roku 1833.




Zuzana

No comments:

Post a Comment